Portaalkraan Faralda

 

Faralda

 

 

 

 

 

 

 

Faralda Kraanhotel mag nu officieel los. 
Projoule is ingeschakeld voor de  installatieadvisering van de omvangrijke restauratie van het Faralda kraanhotel Amsterdam.

Na meer dan 3 jaar restauratie is een van de oudste en hoogste havenkranen in de wereld officieel geopend. Hiermee is een einde gekomen aan de strijd tegen het verval van de monumentale havenkraan.

 De Grand Dame is hiermee het meest extravagante kraanhotel in de wereld geworden.
In de torenhoge monumentale kraan bevinden zich drie zeer luxe design hotel suites en de broadcasting TV studio. De chique high end suites zijn elk ingericht door een top team van interieur architecten.
Helemaal in de top van de kraan zetelt de inmiddels wereldberoemde spa pool met fenomenaal uitzicht over Amsterdam en het IJ.

Faralda kraanhotel staat midden op het NDSM terrein pal aan het IJ met uitzicht over het centrum van Amsterdam. Dit terrein is de internationale pers uitgeroepen tot het derde hippe gebied van de wereld.

Wat we nu kunnen zeggen is dat de ontwikkeling absoluut niet zonder slag of stoot gepaard ging:

 • Onderzoek naar een 500 Pond bom uit de tweede wereld oorlog heeft maanden in beslag genomen met vele vertraging als gevolg.
 • Jarenlange vertraging vanwege noodzakelijke procedures. De ontwikkeling was eigenlijk technisch onmogelijk. Maar na jaren voorbereiding was er een POINT of NO return. Nergens anders ter wereld is zoiets unieks, zo groot en zo hoog als deze kraanhotel ontwikkeling gerealiseerd.
 • Tientallen constructeurs en honderden bedrijven waren tijdens de jarenlange en intensieve restauratie betrokken om dit technisch hoogstandje mogelijk te maken.
 • Omdat het Faralda kraanhotel blijft draaien in de wind beschikt zij over een draaiende as en taatslager met goud. Diep verwerkt in de taatslager zitten de sleepkoppelingen gemaakt van goud om de internet verbinding met brandweer te kunnen garanderen. Al het leidingwerk zit in een ingenieus systeem, speciaal ontwikkeld voor deze kraan.
 • De kade van de oude werf bleek onvoldoende sterk. Onvoorzien moest er een geheel nieuwe fundering worden aangelegd om de onvoorstelbare krachten van de kraan te kunnen weerstaan.
 • Omdat de kraan een hotelfunctie kreeg moest deze voldoen aan de allerhoogste veiligheidseisen. Het is het team gelukt om aan alle bouw- en brandveiligheidseisen te voldoen

Wat de kraan nog meer onderscheid:

 • Financieel had de ontwikkeling te maken met vele tegenslagen. Qua stichtingskosten (kosten om ontwikkeling mogelijk te maken) zijn de drie Faralda suites de duurste van Nederland geworden. Het Amstelhotel Amsterdam zit rond de € 850.000 euro per suite. Een Faralda Kraanhotel suite zit rond de € 900.000 per suite (en toch zijn ze voor iedereen betaalbaar: kosten per nacht vanaf € 435,–).
 • In de kraan zit op maar liefst 15 meter hoogte de professionele Faralda Broadcasting TV studio. Hierin vinden de opnamen plaats voor spraakmakende
 • TV en muziek producties. De kraan en TV studio worden door vele toonaangevende bedrijven gebruikt voor events, feesten en bedrijfspresentaties. Inspiratie genoeg voor brainstorm- en vergaderlocatie.
 • Inmiddels wereldberoemd is de Spa Pool die met fenomenaal uitzicht hoog boven Amsterdam uit torent.
 • Amsterdam heeft nu met de Kraanhotel ook de meest spraakmakende trouwlocatie van Nederland. Besloten trouwen in de studio, slapen in een van de 3 suites en de huwelijksnacht beginnen in het bubbelbad in de top van de kraan.
 • Bij veranderen van de wind komt de meer dan 250 ton zware stalen kolos langzaam in beweging. De Faralda kraan draait dan langzaam in de wind. Dat is een weergaloze ervaring.
 • De Faralda Kraan beschikt over een besloten business club. Een unieke club internationaal georiënteerde bedrijven die als stakeholders de kraan gebruiken voor allerlei soorten sessies.

Met de oplevering van het Faralda kraanhotel heeft Amsterdam nu het meest spraakmakende kunstwerk van Nederland.

 

Meer info op http://www.faralda.com/

Posted in Nieuws